Løbetræning

Find dit løbeprogram her

Vi har samlet en masse løbeprogrammer til både begyndere og øvede!

Hvor ofte skal du løbe?

Hvor ofte du skal løbe afhænger af hvor i god form du er og hvor meget tid du har i løbet af ugen. 

Hvis du er begynder… 

Nye løbere spørger ofte, hvor ofte skal jeg løbe? Det er bestemt muligt at løbe syv gange om ugen, som nogle løbere gør; Men skal du løbe syv dage om ugen?  Det korte svar er nej. Som en ny løber er det smart at lave forskellige slags aktiviter, da dette vil øge din fitness, give bedre konditionering og gøre dig til en mere velafbalanceret atlet. Dette vil også mindske din skaderisiko og holde dig mentalt engageret i din træning. På et senere tidspunkt kan du erhverve den nødvendige konditionering til at køre hver dag, og så kan du revurdere din træningsplan, men husk at tilstrækkelig hvile altid er afgørende for enhver træningsplan.

Din krop har brug for hvile og inddrivelsesdage i dine træningsdage. Hvil og hviledag er afgørende for vores træning såvel som selve øvelsen. Det er under resititution, at vores kroppe bliver stærkere. I resten af ​​fasen tilpasser de sig til de fysiske belastninger, vi har lagt på dem. Uden hvile og genopretning risikerer vi at overtræne, og herved få skader og føle sig udbrændt. 

Hviledage og inddrivelsesdage er forskellige. Hviledag betyder ingen løb eller motion overhovedet. Restitutionsdage refererer til en nem træningsdag, der hjælper med at lette cirkulationen, så du kan komme dig fra mere intense træningsdage. Hold dit træningsniveau på et meget let niveau på en restitutionspas. Inddrivelsesdage er ikke beregnet til at lette kardio-respiratorisk træning i sig selv, men deres funktion er at lette cirkulation eller blodgennemstrømning, hvilket igen er genopretningsprocessen ved at levere frisk ilt og næringsstoffer til musklerne samtidig med at affaldsprodukter fjernes.

For de fleste begynderløbere foreslår vi, at du løber maks tre eller fire dage om ugen på skiftende dage. Når du ikke løber hver dag får du automatisk hvilet. At indarbejde styrke og fleksibilitet i din rutine vil også hjælpe dig med at nå dine sundheds- og fitnessmål.

Hviledage forhindrer overbelastningsskader og giver kroppen tid til at reparere sig selv. På den måde bliver kroppen stærkere ved at hvile. Vær på udkig efter træthed, langvarig muskel ømhed, manglende motivation osv., Og hvis du oplever nogen af ​​disse tegn, har du brug for flere hviledage. Du vil få mere i det lange løb ved at hvile, end du vil fra overtræning.

Hvorfor skal du løbetræne?

Uanset om du har gået op for at tabe sig, forbedre fitness, lindre stress, konkurrere eller bare for få tid til at gå, vil du opdage, at fordelene er mange.

Der er ingen tvivl om, du leder efter “den bedste måde” at løbe, og vi kan pege dig i den rigtige retning. Husk dog, at der er få universelle sandheder at køre. Alt afhænger af den enkelte, og teknikker, som nogle løbere sværger ved, er måske ikke rigtige for dig. Eksperiment, find hvad der gør dig komfortabel. Det er ikke forfærdeligt kompliceret: den eneste hårde og hurtige regel at løbe er, at du bare holder en fod foran den anden.

Fordele ved at løbe
Hvorfor besluttede du at starte? Mest sandsynligt inkluderer dit svar bedre fysik, mentalt, følelsesmæssigt. Running er blandt de bedste aerobic øvelser til fysisk konditionering af dit hjerte og lunger. Undersøgelser har vist, at sundhedsfordelene er enorme, hvilket reducerer sandsynligheden for alt fra forkølelse til kræft. Din udholdenhed vil stige. Du vil tabe dig; de fleste begyndere mister næsten et pund om ugen.

Lige så vigtigt, at løbe – ligesom mange former for motion – er en stor kur mod stress, følelsesmæssig belastning, endog mild depression. Du vil sandsynligvis finde dig selv med færre hovedpine og mere energi, tålmodighed, humor og kreativitet. Undersøgelser har vist, at sunde voksne, der udøver, generelt er lykkeligere end dem, der ikke gør det.

Og kører er simpelthen praktisk. Du behøver ikke noget udførligt gear. Intet specielt spillerum eller apparat. Du behøver ikke at jonglere andre planer. Bare et par sko og tilbøjeligheden til at komme ud af døren.

Belønninger til sjælen
Du begyndte sikker at løbe for de fysiske fordele, men du vil snart finde andre, mere metafysiske belønninger. Yep, ingen sjov: Metafysisk. Sundhedsmæssige årsager kan være, hvorfor de fleste begynder at køre, men det er mindre håndgribelige fordele, der endelig motiverer os til at blive “løbere”.

Mens løb kan være en social aktivitet, er det oftere en mulighed for at bruge lidt tid med dig selv og dine tanker, en chance for at udvikle og øge selvbevidstheden. Når du bliver mere opmærksom på nuancer og tilstand i din egen krop, opdager du også ting om dit indre selv.

Mange siger, at de er mest kreative og klare, selv meditative, under deres løb, da dagens bekymringer glider væk. Tillid øges, når du skubber dine egne grænser, opfylder mål og ofte overrasker dig selv ved at overskride dine egne forventninger. Løb er en sport eller disciplin, nogle gange af ofre og altid af selvtillid. Du kan overraske dig selv med din kapacitet for alle tre. De personlige belønninger kan være ret magtfulde.

Hvor meget løbetræning?

Hvor meget du skal løbetræne afhænger af dig. Du skal gøre op med dig selv, hvor meget tid du har til rådighed og hvad dine mål er. Hvis du vælger at prioritere meget tid på at løbe, så er det f.eks. en god idé, at du løber nogle korte ture med en højere intensitet. Hvis du løber mange gange om ugen skal du huske at tage ture som er aktiv restitiution, så du ikke overbelaster din krop. I realiteten kan man sagtens løbe hver dag, men det er de færreste der har tid til det i en travl hverdag. Derfor er det vigtigt  at gå sin uge igennem og finde ud af hvornår man har tid og hvor meget tid man har til at løbe. Det vil give de bedste betingelser for din løbetræning

Er løbetræning godt og sundt?

Hvad gør løbetræning ved kroppen?